Nattfilm

Postat i Boktips av på 23 augusti, 2017 0 kommentarer

Marisha Pessl förra bok – Fördjupade studier i katastroffysik – var en klurig, smart bok i high school-miljö, med snudd på kultvarning. Nattfilm – som har några år på nacken – är också klurig och smart, men med mycket mörkare twist.

Jag är egentligen inte alls förtjust i skräck – men jag får ge mig, den här boken är riktigt bra!

Den mystiske filmregissören Stanislas Cordova med flera kultförklarade skräckfilmer på sitt CV visar sig inte offentligt, hans fans – cordoviterna – är snudd på en sekt med svåråtkomlig webbplats. Det finns till och med en filmprofessor som är expert på Cordovas filmer. Kort sagt, en mycket uppskattad skygg filmregissör är centrum för denna historia – fast vi får se väldigt lite av honom i denna bok.

Däremot får man följa journalisten Scott McGrath ingående. Han har alltid intresserat sig för Cordova, men i direktsänd TV råkat säga ofördelaktiga saker om honom. Direkt blir han av med jobbet – finns det någon koppling? Är det en hämnd från Cordova eller en tillfällighet? Scott har i flera år inte arbetat med ämnet, men när Cordovas vuxna dotter hittas död vill han åter ta upp sin granskning.

I boken finns illustrationer som bland annat ska härröra från cordoviternas hemliga webbplats, polisrapporter, fotografier. Sättet att blanda ”källor” med fiktion liknar ungdomsboken ”Miss Peregrines hem för beynnerliga barn”. Ett lyckat grepp, läsaren blir osäker – är det verkligen påhitt?

Berättelsen har otroligt många lager, när man närmar sig slutet och tror att man ”fattat allt” öppnar sig ännu ett lager som kastar allt man trott sig förstå på ända. Något rejält för oss att bita i, vi som tyvärr fastnat med näsan i mobilen och inte får några intellektuella utmaningar.

Läs den! Du kommer inte att vilja släcka taklampan.

Ingegärd