Stjärnklart

Postat i Boktips av på 20 oktober, 2017 1 kommentar

Stjärnklart har några år på nacken, men bra böcker har lång hållbarhet!

Är man som jag, hemligt övertygad om att elen är en parentes i jordens historia (skojar lite, men bara lite), och att vi när som helst kan slungas tillbaka till 1800-talet, är handlingen i Stjärnklart en möjlig framtida utveckling som ger rysningar. Det blev många sena läskvällar – måste bara se hur det går i nästa kapitel – fast det blev lite för många kapitel någon kväll….

En dystopi som utspelar sig i vårt samtida Sverige, baksidan har en superkort sammanfattning: ”elektronik har inget immunförsvar”. Mobiler dör och går inte att få liv i igen, bilar slutar fungera och lämnas efter vägkanterna. Allt som på något sätt drivs eller styrs med hjälp av elektronik eller el slutar bara att fungera. Vi får följa flera olika personer och hur deras vardag påverkas av händelserna. En riksdagsledamot, en vanlig barnfamilj, en prepper (person som förbereder sig på samhällskollaps), en polis, en smittskyddsforskare och en yrkesmilitär. Ett grepp som gör att ”kollapsen” ges många olika synvinklar.

Bäst klarar sig de som bor i stuga på landet, gärna med ett litet trädgårdsland, vad det inte det jag trodde! Stjärnfall följs av två andra böcker, där man får följa utvecklingen av Sverige utan el.

Men vad är det som händer egentligen? Utan att spoila för mycket, så är det först på allra sista sidan som man får en ledtråd till vad som egentligen händer. Och i del två och tre byter böckerna helt karaktär, läs gärna själv för att se hur det går!

Kommentarer (1)

Trackback URL | RSS-flöde för kommentarer

1. Leif Ödmark skriver:

Klockrent Ingegärd. Men trots ledtråden på sista sidan så blev åtminstone den andra boken också mycket spännande.