Höstlov – läslov!

Postat i Boktips av på 26 oktober, 2017 0 kommentarer

Tips på riktigt bra böcker – ingen inbördes ordning!

Det finns fler att välja på, kom till bibblan och välj något riktigt bra att läsa på läslovet.

Böcker för unga vuxna

SÄFSTRÖM : En väktares bekännelser

Tilda är 15 år och väktare – men hon står inte i tunnelbanan direkt. Hon är väktaren som håller koll på att tomtar, vättar, vittror och troll inte stökar till den ömtåliga balansen mellan rådare och människor. Tomtar och troll möter Terry Pratchett! Lättsamt, påhittigt och roligt.

NIVEN : Vända världen rätt

Libby är överviktig, och inte så lite heller. För flera år sedan kunde hon inte komma ut ur sitt rum, och blev undsatt av räddningstjänsten (de lyfte av en bit av taket). Jack är en populär kille, men kämpar med sin ansiktsblindhet. Han känner inte igen sina egna bröder, inte på deras ansikten i alla fall. Har dessa ungdomar något gemensamt?

HAN : Sommaren jag blev vacker

Belly har alla andra somrar på nåder fått följa med de stora killarna – en bror och hans kompisar – men nu är hon inte längre en irriterande småunge, utan blommar som ung kvinna. Kärlek och relationer!

Böcker för de som känner sig helvuxna

JOYCE : Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd

En medelålders man bestämmer sig för att vandra tvärs igenom England för att besöka en dödssjuk före detta kollega, och tänker nå fram innan det är för sent. Han har varken vandringskängor, regnkläder, karta eller mobilen med, men vill ställa gamla missförstånd till rätta.

SWIFT : Mödrarnas söndag

Jane är husjungfru åt en förnäm familj, och får ledigt för att åka och hälsa på sin mor, men har istället ett kärleksmöte med sonen på granngodset. En kortroman med omfattande handling.

GAIMAN : Oceanen vid världens slut

En man besöker sin barndoms trakter, och när han vilar på en bänk vid dammen på grannens gård minns han sin barndom. Då bodde elvaåriga Lettie med mamma och mormor på gården, nu är Lettie borta medan mamman och mormodern finns kvar. Ordkonstnären Neil Gaiman hanterar språket suveränt – som vanligt.

Du vill väl inte riskera att få slut på böcker under lovet? Bunkra för säkerhets skull!

Många fler, särskilt utvalda tips finns på Stures bibliotek.

Välkomna!