Vill du skugga ett program? Klicka här!

Minnet av vatten

Postat i Boktips av på 8 december, 2017 0 kommentarer

Hoppas att jag får presentera en dystopi – det är en genre som har blivit väldigt populär, och då är det risk att man blir ”lite mätt” men den här boken har sådana kvaliteter att jag gärna vill tipsa om den. Riktigt roligt att det är en finsk författare, inte så många ges ut i Sverige!

Tänk dig en framtid där isarna vid polerna har i stort sett smält, att havsnivån stigit och att invånarna blir hänvisade till de höglänta områdena. Tänk dig också att Kina har expanderat enormt, och landet har makten långt upp i norr, ända till det land som förr gick under namnet Finland. Kinesisk kultur är sedan flera generationer en naturlig del av samhället, särskilt teceremonin som har en central roll i boken. Huvudpersonenen Noria, är dotter till en temästare – och kanske den som ska ta över som näste temästare?

Den globala uppvärmningen har också gjort att sötvatten är en bristvara, de sjöar och vattendrag som inte redan torkat ut, bevakas av militär. Hur ska en temästare klara att upprätthålla standarden på sina teceremonier med avsaltat havsvatten?

Pappersböcker finns det väldigt få av (kräver inte pappersframställning massor av vatten?), man läser från skärmar, vilket gör att staten kan övervaka informationsflödet.

Norias mor vill att hon ska välja bana själv, medan fadern gärna ser en dotter i en traditionellt manlig syssla. Trots de ovanliga förhållandena, är det den eviga frågan; hur väljer jag min framtid, ska mina föräldrar göra det, eller ligger det bara i mina händer?

Emmi Itäranta har en fantastisk förmåga att skapa stämning med sitt språk, det är en fröjd att vända blad och njuta av meningar med djup och finess.

Boken har fått flera välförtjänta priser och är såld till tjugoen länder.

Der Geschmack von Wasser, La memoria del agua – visst är det vackert!

Läs den!

 

 

Share

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *