Vill du skugga ett program? Klicka här!

Jag,En Läs boken och se filmen

Postat i Biblioteksbloggen av på 12 oktober, 2018 0 kommentarer

Nu har jag (äntligen) läst ”Jag, en” av David Levithan. Den gavs ut för sex år sedan men ibland blir det liksom inte av att jag läser en bok fast jag verkligen vill.

Bokens huvudperson En vaknar varje dag i en ny kropp. Alltid i olika kroppar, med samma ålder (En är 17 år) och inom ett visst geografiskt område. En försöker att påverka sin värdkropp så litet som möjligt. Uppför sig trevligt, gör läxorna. Varje dag innebär nya sammanhang. En ny familj, nya vänner, flickvänner, pojkvänner. Ingenting varar, ingenting får en fortsättning, men En tycker egentligen inte att det gör så mycket.

Så blir En förälskad i Rhiannon och vill plötsligt stanna kvar. Då blir det problem. För hur förklarar du för någon att du har olika kroppar varje dag? Olika kön, olika form och olika bakgrund.

Jag tänker att En, förutom att vara något slags övernaturlig varelse, också är intergender eller icke-binär. När Rhiannon frågar om En är tjej är kille eller tjej så vet En inte det och tycker inte heller att det är så noga. Hurra! tänker jag. Äntligen en bok där inte huvudpersonens könsidentitet definierar denne. Men ännu bättre hade kanske varit att fråga:

– Är du kille eller tjej eller både och eller är det olika från dag till dag eller är du inget av det eller något annat?

Eller helt enkelt:

– Vilket är ditt pronomen?

I förra veckan såg jag filmen ”Every Day” som bygger på boken ”Jag, en”. Var så sjukt nyfiken på hur regissören skulle lösa det faktum att En är olika personer hela tiden. Om det skulle fungera lika bra i bild som i text. Såg filmen tillsammans med min man, som inte har läst boken, och jag hade inte spoilat storyn för jag var så nyfiken på hur han skulle uppfatta En. Det tog en stund innan han förstod att de olika skådespelarna spelade samma person. Jag hade nog inte heller fattat direkt om jag inte redan visste.

Tycker det här är en fantastiskt fin bok och film om identitet och om att älska någon för den den är, inte för vem den är.

Både boken och filmen finns att låna på Stures bibliotek =)

 

Share

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *