Vill du skugga ett program? Klicka här!

Doften av ett hem

Postat i Biblioteksbloggen av på 30 november, 2018 0 kommentarer

Jag kan ha läst årets bästa ungdomsbok! Doften av ett hem av författardebutanten Bonnie-Sue Hitchcock (hon är inte släkt med Alfred Hitchcock, vilket ju hade varit coolt, men hennes namn var faktiskt ändå en av anledningarna till att jag ville läsa boken) som är född och uppvuxen i Alaska. Under många år arbetade hon som fiskare tillsammans med sin familj på en båt i sydöstra Alaska. Hon har också varit radioreporter på Alaskas Public Radio Stations.

Hon började skriva boken på en skrivarkurs där uppgiften var att beskriva hur det kan lukta i ett hem. Det är en så schysst idé tycker jag. Att ett hem kan beskrivas med en doft, en doft av trygghet, rädsla, glädje eller rostat bröd.

I Doften av ett hem får vi bl.a. stifta bekantskap med Ruth, Dora, Alyce, Hank och deras familjer. De är alla tonåringar som växer upp i 70-talets Alaska, närmare bestämt i Fairbanks.

Ruth bor med sin lillasyster hos deras mormor efter att hennes pappa omkommit i en flygplansolycka och hennes mamma försvunnit. Alyce älskar att dansa balett men kommer att missa inträdesprovet till dansskolan pga att hon måste hjälpa sin pappa på fiskebåten. Dora bor hos sina grannar eftersom hennes pappa har skjutit sönder toaletten på en bar i stan och för tillfället sitter i fängelse. När han är hemma misshandlar han Dora och hennes mamma och Doras mamma är dessutom oftare på krogen än i hemmet. Hanks pappa dog i en storm på havet och hans mamma har träffat en ny man som hon jämt bråkar med. Hank och hans bröder rymmer hemifrån men mellanbrorsan ramlar av färjan och försvinner i havet som myllrar av späckhuggare.

Författaren Lisa Bjärbo tycker att Doften av ett hem påminner om ungdomsböckerna Jag ger dig solen och Jellicoe road.

Jag vet inte riktigt vilka andra böcker jag tycker att den påminner mig om men det är en sådan bok där huvudpersonernas öden på olika sätt flätas samman mot slutet och det gillar jag, det är så snyggt och verkar så svårt att få till på ett trovärdigt sätt.

Share

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *