Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 25 januari, 2019 0 kommentarer

Det är så befriande att det skrivs mer om psykisk ohälsa, jag tycker att det är viktigt med berättelser om hur det kan kännas att inte må så bra. Det är ju naturligtvis olika från person till person, men att det ska vara så svårt att få gehör för att man mår dåligt! Ett brutet ben är konkret och bra men ett brutet psyke är inget man sätter plåster på.

Maja blir tvångsinlagd på psykiatrisk klinik, varför får man inte reda på förrän en bra bit in i boken. Det är intressant att följa hur en som varit hos många psykologer och terapeuter ändå på ett väldigt medvetet sätt ifrågasätter – fast hon mycket väl förstår – varför hon blir omhändertagen.

Majas yrke är ståuppkomiker, redan som mycket ung valde hon att bearbeta svåra upplevelser (till exempel en pappa med självmordstankar) med humor. Att inte ha ordnad inkomst och därmed möjligt att planera längre fram än till nästa gig är naturligtvis inte bra för den psykiska balansen.

Boken börjar med omhändertagandet, när hon blir hämtad av polisen, men går också tillbaka till Majas barndom, och så berättas historien från varsitt håll, barndom och nutid, och möts vid det tillfälle där hon får ett så kallat ”psykbryt”.

Det låter ledsamt och tungt, men det är det inte! Trots alla hemska saker som händer Maja så kan författaren ändå berätta så att man sitter och småfnissar. ”Nej snälla inte psykakuten! Något trevligare. Och med palmer?”

Skämt åsido, vi behöver många fler böcker och vittnesmål om psykiskt mående, det har länge varit ett sådant hysch-hysch kring dessa frågor. Nu är det dags att våga öppna upp och berätta, så att fler vågar vara öppna med hela sin hälsa.

Författaren Emmy Abrahamson har personlig erfarenhet av att bli tvångsinlagd på psykiatrisk klinik.

Läs den!