Vill du skugga ett program? Klicka här!

Törnrosor

Postat i Biblioteksbloggen av på 29 mars, 2019 0 kommentarer

Stephen King är en av världens mest framgångsrika författare med ett 60-tal romaner och över 300 miljoner sålda böcker. Det är många. Nu har han skrivit ännu en roman, Törnrosor, den här gången tillsammans med en av sina söner Owen King.

Törnrosor utspelar sig mestadels i en amerikansk småstad. Personregistret är gediget och vi får ta del av de olika karaktärernas tankar och upplevelser kring vad som snabbt döps till Aurora (Aurora betyder morgonrodnad). Aurora sprids som en löpeld. Världens kvinnor somnar men vaknar inte igen. De spinns under sömnen in i något som liknar en fjärilspuppa, ett slags kokong. När desperata män, söner och vänner drar i kokongernas vita trådnät för att väcka sina nära och kära så sliter de yrvakna kvinnorna dem i stycken för att sedan somna om.

En enda kvinna sover och vaknar som vanligt, Evie Black. Hon hålls i förvar på kvinnofängelset i staden efter att ha ertappats med att bränna ner ett methlab och brutalt mörda labets ägare. Nu vill de som fortfarande är vakna i den lokala polisstyrkan att fängelsets psykiatriker Norcross lämnar ut Evie till dem. Hans uppdrag är dock att skydda henne och om han inte lyckas med det kanske kvinnorna aldrig vaknar igen.

En värld utan kvinnor. Hur skulle den fungera? I Törnrosor blir det inte så jättebra. Möjligen är det chocken och sorgen över att mista sina anhöriga som får männen att agera irrationellt och våldsamt men många av kvinnorna i boken har dåliga erfarenheter av män och tycker att det bästa kanske vore att sova vidare.

Stephen King är grym på socialrealism och skräck. Samhällskritik och splatter. Törnrosor är 703 sidor lång, hans böcker har en tendens att vara riktiga tegelstenar. Men i det här fallet så är det ju bara bra eftersom jag inte ville att den skulle ta slut.

Hur kommer en ens på tanken att låta alla kvinnor somna och skildra vad som händer då undrar jag. Så smart!

 

 

Share

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *