Gick obemärkt förbi

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 25 april, 2019 0 kommentarer

Jag läser allt mindre skönlitteratur- det är tiden tror jag, digitaliseringen som gör att jag inte tror mig ha tålamod längre- alltmer van vid snabbsmält text. Så påminns jag om hur böcker kan påverka en, långt långt in i själen.

Under påskledigheten har jag läst Ingrid Hedströms “Gick obemärkt förbi”. En bok om ett så avgrundsdjupt hemskt ämne som institutionsvården av barn som definierades som obildbara sinnesslöa, idioter, vanföra i rasbiologins era i mellankrigstidens Sverige. Många av dem dog där på institutionerna, vanvårdade till döds. Hedström berättar om tre av dessa barn och om deras familjer. Föräldrar som egentligen inte vill lämna bort sina barn men som inte vågar annat. Syskon som saknar sin lillasyster eller lillebror. Boken skakar mig! Jag kände till denna mörka del av Sveriges historia men de mer eller mindre fiktiva levnadsödena ger berättelsen liv. Samtidigt känner jag, historielärare som jag är, ett sug efter ett mer renodlat dokumentärt närmande. Jag vill läsa de verkliga vittnesmålen. En så viktig del av Sveriges historia och självberättelse. Sveriges närhet till de nazistiska idéerna om människors olika värde. Jag hoppas någon historiker arbetar med detta innan de anhöriga som var med om detta försvinner.

Det hade varit ett fint och viktigt material att arbeta med tillsammans med mina elever.

Johanna Bartholdsson, lärare i historia och religion, gästbloggare denna vecka.