Vill du skugga ett program? Klicka här!

Boys don’t knit (in public)

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 10 maj, 2019 0 kommentarer

  Den här veckan blir det en ungdomsbok på engelska.
Ben Fletcher är en skötsam ung man, lite väl mycket fokuserad på struktur och ordning kanske, men absolut inget gangsterämne. Det är däremot hans kamrater som han motvilligt följer med för att vara utkik när det tänker snatta sprit i en matbutik (utspelar sig i Storbritannien). Själva snattandet går enligt plan, men på väg därifrån sker det en incident med en äldre stridslysten dam. Ben råkar vara nära att köra på henne med sin cykel, men damen prickar honom i skallen med ett tillhygge. Ben får villkorlig dom, men hans ”kamrater” som var drivande bakom brottet går fria.

I den villkorliga domen ingår mycket. Hålla kontakt med sin övervakare, skriva en dagbok, utveckla sin sociala sida och börja med en hobby, besöka den aggressiva damen.

Det låter lite deprimerande, men allt berättas med distans och humor, och Ben har lätt för att se sina problem utifrån ett lättsamt perspektiv. När han ska börja med en hobby, finns det ett färdigt paket med kvällskurser att börja med;

Meka med bilar (leds av Bens pappa som nog är liiiite nöjd över att hans välartade son hade lite gangster i sig – som han själv i tonåren). Ben hatar att meka, och gör det tyvärr redan med honom på helgerna.

Stickning – leds av Bens urläckra unga lärare i engelska.

Krukmakeri – leds av mamman till den flicka som han är hemligt förälskad i. Tänk om hon skvallrar för sin dotter, och förstör alla chanser hos henne?

Microsoft Office för nybörjare. Ben kan Office, alla kan Office. Enligt Ben: ” Den kursen är för farmödrar och för personer som just återvänt från civilisationen efter att ha blivit uppfostrade av vargar i Appalacherna.”

Det får bli stickning! Men vad ska hans råbarkade fotbollsintresserade pappa säga om stickning? Hans gangsterkompisar? Tilltänkta flickvänner?

Ben visar sig vara en mycket talangfull stickare, han är snabb, noggrann och har en fantastisk känsla för mönster. Men är det manligt?

Trots att den kan verka deprimerande om man ser till handlingen, så är det en mycket underhållande och rolig bok. Rekommenderas!

Share

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *