Lärlingsutbildningen

Är du intresserad av ett spännande och annorlunda sätt att lära? Vill du arbeta och har en stark egen drivkraft? Då är lärlingsutbildning något för dig!

Fotograf Rebecca Wallin

Lärlingsutbildning ger dig en fantastisk möjlighet att lära ett yrke praktiskt, direkt ute i arbetslivet med de senaste kunskaperna, metoderna, teknikerna och med kunniga yrkesmän och yrkeskvinnor som handledare. Du får erfarenheter, kunskaper och kontakter som kommer att göra det lättare för dig att få jobb efter gymnasiet. Att välja lärlingsutbildning är att aktivt välja ett annorlunda, utvecklande och spännande sätt att lära. Lärlingsutbildning är inte ett eget program utan ett annat sätt att läsa de yrkesprogram som erbjuds som lärlingsutbildning.

Utbildningen har samma innehåll och examensmål som den skolförlagda varianten. Behörighetskraven för att bli antagen är också desamma. Den stora skillnaden är ett annat sätt att lära, som vi tror gör det lättare att få jobb efter gymnasiet. Du blir behörig för fortsatta studier på yrkeshögskola. Vill du ha behörighet för högskola, kan du självklart läsa in detta under utbildningen. Både behörighet för yrkeshögskola/högskola och lättare att få jobb alltså!

Antalet utbildningsplatser är starkt begränsat till det antal arbetsplatser skolan kan skriva avtal med inom varje bransch, och vi arbetar bara med de bästa arbetsplatserna. Som gymnasielärling har du din hemvist på Sturegymnasiet, där du går i en klass där alla är lärlingar från olika yrkesinriktningar. Tillsammans läser ni de gymnasiegemensamma ämnena. Yrkeslärare från respektive program ansvarar för ditt lärande när du är på arbetsplatsen och gör regelbundna besök där. Som lärling följer du din handledares arbetstider, vilket kan betyda både kvällar, tidig morgon och helger. Du jobbar 8-timmarsdag när du är på arbetsplatsen. Minst 50 % av din gymnasieutbildning sker på en eller flera arbetsplatser beroende på vilket program du går, fullt upp alltså!

Fotograf Rebecca Wallin

Program och exempel på yrkesutgångar:

Barn- och fritidsprogrammet

• Äldreomsorg

• Psykiatri

*********************************************

Här kan du läsa mer om Lärlingsutbildningar på gymnasiet

www.gymnasielarling.se

*********************************************