Vill du skugga ett program? Klicka här!

Biblioteksbloggen

Czentes Omega

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 15 februari, 2019 0 kommentarer

Anna Jakobsson Lund är något så ovanligt som en svensk science fiction-författare, och en mycket duktig sådan! Mina förväntningar på Czentes Omega var så där, men jag fick allt ändra mig. Mitt helhetsomdöme: en helgjuten historia!

Vi befinner oss tretusen år framåt i tiden, i en värld där man talar om Tellus (vår jord) som en planet som är obeboelig på grund av att dess invånare överutnyttjat resurser och tvingats utvandra till andra hemvärldar. Människan är en bland tjugo kända arter (se omslagsbilden och använd fantasin), och absolut inte högst upp i rang.

Vi får följa några elever på Intergalaktiska akademin för elever med särskild problematik, och de är som tonåringar är mest, fast några har dubbla armpar eller är helt täckta av päls. Någon har extrem känslighet för dofter och kan avgöra ett föremåls beståndsdelar genom att lukta på det. Sedan har vi hackern som tar sig igenom vilken digital brandvägg som helst. Det är ett spännande persongalleri, som engagerar och känns helgjutet. I skolans matsal serveras mat som är uppmärkt så att man kan välja den kost som passar den egna arten. Författaren introducerar det för mig nya begreppet systemperson, vilket visar sig vara ett bättre namn för en robot med mycket avancerad AI (artificielll intelligens).

Att boken befolkas av flera olika arter är i sig en normkritik, tema funktionshinder och konstellationer i kärlek utanför normen finns också med, utan att det känns påklistrat.

Till en av klasserna på akademin kommer en ny elev, och naturligtvis påverkas gruppdynamiken. Alla vet vi hur det kan vara att komma ny till en grupp med färdiga strukturer, och att det kan vara knepigt att hjälpa den nye som kanske bestämt att detta SKA gå åt skogen.

Första delen i en planerad trilogi, det bådar gott!

Kom och låna på Stures bibliotek!

Ingegärd

Share

Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 25 januari, 2019 0 kommentarer

Det är så befriande att det skrivs mer om psykisk ohälsa, jag tycker att det är viktigt med berättelser om hur det kan kännas att inte må så bra. Det är ju naturligtvis olika från person till person, men att det ska vara så svårt att få gehör för att man mår dåligt! Ett brutet ben är konkret och bra men ett brutet psyke är inget man sätter plåster på.

Maja blir tvångsinlagd på psykiatrisk klinik, varför får man inte reda på förrän en bra bit in i boken. Det är intressant att följa hur en som varit hos många psykologer och terapeuter ändå på ett väldigt medvetet sätt ifrågasätter – fast hon mycket väl förstår – varför hon blir omhändertagen.

Majas yrke är ståuppkomiker, redan som mycket ung valde hon att bearbeta svåra upplevelser (till exempel en pappa med självmordstankar) med humor. Att inte ha ordnad inkomst och därmed möjligt att planera längre fram än till nästa gig är naturligtvis inte bra för den psykiska balansen.

Boken börjar med omhändertagandet, när hon blir hämtad av polisen, men går också tillbaka till Majas barndom, och så berättas historien från varsitt håll, barndom och nutid, och möts vid det tillfälle där hon får ett så kallat ”psykbryt”.

Det låter ledsamt och tungt, men det är det inte! Trots alla hemska saker som händer Maja så kan författaren ändå berätta så att man sitter och småfnissar. ”Nej snälla inte psykakuten! Något trevligare. Och med palmer?”

Skämt åsido, vi behöver många fler böcker och vittnesmål om psykiskt mående, det har länge varit ett sådant hysch-hysch kring dessa frågor. Nu är det dags att våga öppna upp och berätta, så att fler vågar vara öppna med hela sin hälsa.

Författaren Emmy Abrahamson har personlig erfarenhet av att bli tvångsinlagd på psykiatrisk klinik.

Läs den!

Share

Slutet av Mats Strandberg

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 11 januari, 2019 0 kommentarer

Jag ha sett fram emot den här boken av två anledningar. Ett: Den är skriven av Mats Strandberg (som skrivit två sjukt bra skräckromaner) och två: det är en preapokalyptisk berättelse. Intressant är att Mats Strandberg började sin författarkarriär inom chick-lit genren 🙂

Slutet börjar när det är 4 veckor och 5 dagar kvar innan det smäller. Simon har blivit dumpad av sin flickvän, Tilda, hon vill kunna göra vad hon vill den sista tiden. Istället hittas hon död. Simon blir misstänkt för mordet och hans vänner vänder sig emot honom.

Lucinda var döende innan någon visste någonting om Foxworth. Hon har, precis som sin mamma, drabbats av cancer. Hon har slutat med cellgifterna, för vad spelar det för roll? Nu ska ju alla dö i alla fall. Innan Lucinda blev sjuk var hon och Tilda bästa vänner.

Av en slump träffas Lucinda och Simon. Lucinda är en av få som inte tror att Simon mördade Tilda och de bestämmer sig för att tillsammans ta reda på vad som egentligen hände. Men hur gör en det när polisen måste lägga sina resurser på att upprätthålla någon form av ordning i samhället? Vem bryr sig om en mördad tjej som ändå bara hade några veckor kvar att leva?

Slutet handlar om ångesten över att veta att en (alla) snart kommer att dö och hur en hanterar, eller inte hanterar det. En del släpper taget om allt, blir destruktiva. Andra går upp och går till jobbet precis som vanligt. Många vill vara tillsammans med sina nära och kära så mycket som möjligt den sista tiden. Simons frånskilda mammor flyttar t.ex ihop igen för att få vara med honom.

Självklart finns det också kometförnekare – precis som det ju idag, i den verkliga världen, finns klimatförnekare.

Spännande och tänkvärd bok med coolt bokomslag, boktiteln lyser i mörkret, snyggt!

Share

Outsidern av Stephen King

Postat i Biblioteksbloggen av på 7 december, 2018 0 kommentarer

Stephen Kings senaste bok Outsidern är ju jätteobehaglig! Eller, hans böcker kanske brukar vara det? Kan det möjligen vara så att jag gått och blivit litet känsligare…

Den mycket omtyckta basebolltränaren Terry Mittland grips inför en fullsatt arena och anklagas för ett bestialiskt övergrepp och mord på en 11-årig pojke. Hans DNA och fingeravtryck finns över hela brottsplatsen och enligt polisen är brottet alltså så gott som löst.

Terry förhåller sig helt oförstående till anklagelserna och snart visar det sig att han befann sig i en annan stad vid tiden för det påstådda brottet. Han besökte en konferens för språklärare som filmades och direktsändes pga att den besöktes av en känd deckarförfattare. Det finns alltså filmbevis på att Terry inte kan ha begått de handlingar han anklagas för.

Men DNA-bevisen då? Fingeravtrycken? Hur kan en person befinna sig på två platser samtidigt? Svaret är obehagligare och mer skrämmande än vad någon kunnat tänka sig.

Stephen King är oerhört produktiv och har skrivit ca 50 romaner, samt kortromaner och novellsamlingar. Några av mina absoluta favoriter är Under Kupolen, Lida, Jurtjyrkogården och Doktor Sömn, som för övrigt handlar om Danny, den lilla pojken i The Shining (Varsel på svenska) som vuxen.

Outsidern är inget för den känslige. Stephen King tvekar inte att beskriva ohyggligheter in i minsta detalj. Men vill du läsa en vansinnigt spännande och skrämmande 631 sidor lång bok under jullovet. Då är Outsidern något för dig 😊

Share

Doften av ett hem

Postat i Biblioteksbloggen av på 30 november, 2018 0 kommentarer

Jag kan ha läst årets bästa ungdomsbok! Doften av ett hem av författardebutanten Bonnie-Sue Hitchcock (hon är inte släkt med Alfred Hitchcock, vilket ju hade varit coolt, men hennes namn var faktiskt ändå en av anledningarna till att jag ville läsa boken) som är född och uppvuxen i Alaska. Under många år arbetade hon som fiskare tillsammans med sin familj på en båt i sydöstra Alaska. Hon har också varit radioreporter på Alaskas Public Radio Stations.

Hon började skriva boken på en skrivarkurs där uppgiften var att beskriva hur det kan lukta i ett hem. Det är en så schysst idé tycker jag. Att ett hem kan beskrivas med en doft, en doft av trygghet, rädsla, glädje eller rostat bröd.

I Doften av ett hem får vi bl.a. stifta bekantskap med Ruth, Dora, Alyce, Hank och deras familjer. De är alla tonåringar som växer upp i 70-talets Alaska, närmare bestämt i Fairbanks.

Ruth bor med sin lillasyster hos deras mormor efter att hennes pappa omkommit i en flygplansolycka och hennes mamma försvunnit. Alyce älskar att dansa balett men kommer att missa inträdesprovet till dansskolan pga att hon måste hjälpa sin pappa på fiskebåten. Dora bor hos sina grannar eftersom hennes pappa har skjutit sönder toaletten på en bar i stan och för tillfället sitter i fängelse. När han är hemma misshandlar han Dora och hennes mamma och Doras mamma är dessutom oftare på krogen än i hemmet. Hanks pappa dog i en storm på havet och hans mamma har träffat en ny man som hon jämt bråkar med. Hank och hans bröder rymmer hemifrån men mellanbrorsan ramlar av färjan och försvinner i havet som myllrar av späckhuggare.

Författaren Lisa Bjärbo tycker att Doften av ett hem påminner om ungdomsböckerna Jag ger dig solen och Jellicoe road.

Jag vet inte riktigt vilka andra böcker jag tycker att den påminner mig om men det är en sådan bok där huvudpersonernas öden på olika sätt flätas samman mot slutet och det gillar jag, det är så snyggt och verkar så svårt att få till på ett trovärdigt sätt.

Share