Vill du skugga ett program? Klicka här!

Biblioteksbloggen

SKIM av Mariko Tamaki och Jillian Tamaki

Postat i Biblioteksbloggen av på 17 maj, 2019 0 kommentarer

Skim är en tecknad serie av kusinerna Mariko och Jillian. Seriens titel är också huvudpersonens namn.

Skim är en outsider som intresserar sig för Wicca. I början av berättelsen har hon armen i gips eftersom hon snubblat över sitt altare och brutit den (inte så coolt så hon säger att hon vält med cykeln vilket inte heller är så coolt men ja, ni fattar).. Hon förälskar sig i sin lärare i drama och engelska, miss Archer med svepande kjolar och knallrött hår. Hennes närmaste och enda vän Linda vill också bli häxa. Hon och Skim följer med Lindas storasyster till en ”cirkel”. Tyvärr visar den sig vara mer av en AA-cirkel och inte alls särskilt magisk.

Stora delar av handlingen kretsar kring att en ung kille tagit sitt liv och hur skolans sorgearbete tar sig uttryck.

Skim är en stillsam berättelse med glimtar av en melankolisk humor om det som är jobbigt eller kan vara jobbigt i livet. Som att vara kär, deprimerad, ledsen eller känna sig annorlunda och utanför.

Bilderna är svartvita vackra och litet poetiska. Som en bild tecknad ovanifrån när Skim skriver i snön.

Wikipedia säger att Skim först var tänkt att få ett gothic lolita tema, vilket nog gör att jag gillar den ännu mer.

När den kom belönades den med flera litteraturpriser.

 

Share

Boys don’t knit (in public)

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 10 maj, 2019 0 kommentarer

  Den här veckan blir det en ungdomsbok på engelska.
Ben Fletcher är en skötsam ung man, lite väl mycket fokuserad på struktur och ordning kanske, men absolut inget gangsterämne. Det är däremot hans kamrater som han motvilligt följer med för att vara utkik när det tänker snatta sprit i en matbutik (utspelar sig i Storbritannien). Själva snattandet går enligt plan, men på väg därifrån sker det en incident med en äldre stridslysten dam. Ben råkar vara nära att köra på henne med sin cykel, men damen prickar honom i skallen med ett tillhygge. Ben får villkorlig dom, men hans ”kamrater” som var drivande bakom brottet går fria.

I den villkorliga domen ingår mycket. Hålla kontakt med sin övervakare, skriva en dagbok, utveckla sin sociala sida och börja med en hobby, besöka den aggressiva damen.

Det låter lite deprimerande, men allt berättas med distans och humor, och Ben har lätt för att se sina problem utifrån ett lättsamt perspektiv. När han ska börja med en hobby, finns det ett färdigt paket med kvällskurser att börja med;

Meka med bilar (leds av Bens pappa som nog är liiiite nöjd över att hans välartade son hade lite gangster i sig – som han själv i tonåren). Ben hatar att meka, och gör det tyvärr redan med honom på helgerna.

Stickning – leds av Bens urläckra unga lärare i engelska.

Krukmakeri – leds av mamman till den flicka som han är hemligt förälskad i. Tänk om hon skvallrar för sin dotter, och förstör alla chanser hos henne?

Microsoft Office för nybörjare. Ben kan Office, alla kan Office. Enligt Ben: ” Den kursen är för farmödrar och för personer som just återvänt från civilisationen efter att ha blivit uppfostrade av vargar i Appalacherna.”

Det får bli stickning! Men vad ska hans råbarkade fotbollsintresserade pappa säga om stickning? Hans gangsterkompisar? Tilltänkta flickvänner?

Ben visar sig vara en mycket talangfull stickare, han är snabb, noggrann och har en fantastisk känsla för mönster. Men är det manligt?

Trots att den kan verka deprimerande om man ser till handlingen, så är det en mycket underhållande och rolig bok. Rekommenderas!

Share

Allt jag fått lära mig

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 3 maj, 2019 0 kommentarer

Denna bok har lyfts fram i radio, tv och sociala medier som något alldeles enastående. Jag brukar bli lite misstänksam då – det som låter för bra för att vara sant är sällan det. Men jag är glad att jag ignorerade min första impuls och gav boken en chans!

Tara växer upp i en familj i Idaho som hör till mormonkyrkan, och som lever mer eller mindre avskärmad från samhället. Föräldrarna arbetar i hemmet – fadern driver ett skrotupplag, modern är barnmorska/klok gumma – så barnen har få kontaktytor med omvärlden. Vid olyckor på skroten (där Tara är med och jobbar från alldeles för ung ålder) är det absolut inte självklart att man ska besöka sjukhus för att få professionell sjukvård. Den händelse som tog mig värst är den bilolycka som familjen är med om, där modern tydligt får någon typ av hjärnskada (funderar den vuxna Tara) men den försöker hon vila bort.

I USA kan man undervisa sina barn i hemmet (homeschooling) och det hänvisar Taras föräldrar till, men så mycket undervisning blir det inte. Av hennes äldre bröder väljer någon att ge sig ut i yrkeslivet, någon väljer att utbilda sig. Denne broder blir hennes förebild, och trots att hon knappt vågar, så ber hon om att få börja skolan. Hennes föräldrar har alltid deklarerat att ”våra barn får visst gå i skolan, de ska bara säga till”, men det är alldeles tydligt för Tara att de nog egentligen inte menar det, utan snarare tvärtom. Fadern, som förutom att vara hängiven ”prepper” (lägger upp förråd och förbereder sig inför jordens undergång), lider uppenbarligen av psykisk sjukdom, liksom även den ena brodern. Våldet finns alltid i bakgrunden, skrämmande och fullständigt oförutsägbart.

Under sina studier går detta upp för Tara, vidden av vad hennes föräldrar berövat henne, och vad som egentligen är på tok med hennes familj. Hon drivs av bildningstörst, och lyckas komma in på college, trots stora luckor i sin allmänbildning. Det går mycket bra för henne och hon får stipendier till fina universitet.

Men trots alla framgångar, så kan Tara inte kasta bort sin familj. Hon vill ha kontakt och hjälpa, men det är inte lätt att resonera med människor med psykisk sjukdom. Författaren beskriver väl den stora sorg det innebär att människor man trots allt älskar, vill fortsätta med sitt destruktiva och isolerade liv, fast det står var och en fritt att göra liknande val som Tara själv gjorde.

”Hjärtskärande” är ett utslitet adjektiv, men det passar mycket väl som beskrivning av denna berättelse.

Ingegärd

Share

Gick obemärkt förbi

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 25 april, 2019 0 kommentarer

Jag läser allt mindre skönlitteratur- det är tiden tror jag, digitaliseringen som gör att jag inte tror mig ha tålamod längre- alltmer van vid snabbsmält text. Så påminns jag om hur böcker kan påverka en, långt långt in i själen.

Under påskledigheten har jag läst Ingrid Hedströms “Gick obemärkt förbi”. En bok om ett så avgrundsdjupt hemskt ämne som institutionsvården av barn som definierades som obildbara sinnesslöa, idioter, vanföra i rasbiologins era i mellankrigstidens Sverige. Många av dem dog där på institutionerna, vanvårdade till döds. Hedström berättar om tre av dessa barn och om deras familjer. Föräldrar som egentligen inte vill lämna bort sina barn men som inte vågar annat. Syskon som saknar sin lillasyster eller lillebror. Boken skakar mig! Jag kände till denna mörka del av Sveriges historia men de mer eller mindre fiktiva levnadsödena ger berättelsen liv. Samtidigt känner jag, historielärare som jag är, ett sug efter ett mer renodlat dokumentärt närmande. Jag vill läsa de verkliga vittnesmålen. En så viktig del av Sveriges historia och självberättelse. Sveriges närhet till de nazistiska idéerna om människors olika värde. Jag hoppas någon historiker arbetar med detta innan de anhöriga som var med om detta försvinner.

Det hade varit ett fint och viktigt material att arbeta med tillsammans med mina elever.

Johanna Bartholdsson, lärare i historia och religion, gästbloggare denna vecka.

Share

I döden för dig

Postat i Biblioteksbloggen av på 12 april, 2019 0 kommentarer

Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter har skrivit en bok om två unga människor som lever på gränsen.
Nina sover på balkongen för att undslippa sin mammas nya man. När minusgraderna kryper neråt hjälper inte alla raggsockor i världen. Hon får heller ingen mat hemma. Skollunchen är räddningen. Den och Onni, Ninas granne. De går på samma skola men ignorerar varandra på dagarna och pratar endast genom ett litet hål i balkongen. Onni är världens snällaste vegan. Han hetsäter för att fly ångesten över pappans frånvaro och att hans mamma nu är så stor att hon inte klarar av att ta sig upp ur sängen. Han är hårt ansatt av mobbare i skolan, kallas för gris och flodhäst. Varken Onni eller Nina har någon annan än varandra (bortsett från Onnis hamster då). Så påbörjar Nina ett skolarbete om olika sätt att ta sitt liv och väcker då skolan skumma tvillingars intresse. De fyra ungdomarna är alla besatt av döden på ett eller annat sätt och nu är frågan. Vem kommer att dö? Först.

I döden för dig kommer att stanna hos mig länge. Karaktärerna är väldigt trovärdiga och jag kände oerhört starkt för dem under hela läsningen. Boken problematiserar bl.a. relationen till de vuxna som skall ta hand om och skydda men inte alltid gör det. Både Nina och Onni täcker upp för sina föräldrar. När socialen ringer är allting bara bra. Rädslan för fosterhemsplacering, en splittrad familj och för att allting bara ska bli ännu värre är ständigt överhängande. Vill varna för att detta inte är någon feel good läsning. Jag fick till och med litet ont i magen emellanåt. Men vilken berättelse!

 

Share