Vill du skugga ett program? Klicka här!

Biblioteksbloggen

Den gula tapeten

Postat i Biblioteksbloggen av på 16 maj, 2018

Charlotte Perkins Gilman (1860-1935) var en amerikansk feminist, sociolog och författare. Hennes mest kända verk är Den gula tapeten som hon skrev i samband med att hon led av en förlossningspsykos.

Jag hade helt missat den här klassiska, feministiska och gotiska skräckberättelsen. Vilket inte är likt mig. Jag brukar ju ändå åtminstone ha hört talas om kända (och även okända) böcker i den här genren, även om jag inte alltid läst dem.

Den kvinnliga huvudpersonen har just fött barn. Hennes man som också är läkare kallar den nedstämdhet hon känner för hysteri. För att hon ska få vila har han hyrt ett stort hus på landet. Hon tillåts inte göra någonting eller träffa någon men i smyg skriver hon den dagbok som utgör berättelsen Den gula tapeten. Instängd i rummet högst upp i huset mår hon allt sämre och upplever att tapetens mönster beter sig märkligt, buktar och böljar och skakar som om någon vill ta sig ut ur den.

Novellen är endast sextusen ord lång och Helena Dahlgren (som skrivit böckerna 100 hemskaste samt Orkidépojken) beskriver den träffande som en sextusen ord lång vandring ner i helvetet.

Läs och rys!

 

Share

Ett jävla solsken

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 11 maj, 2018 0 kommentarer

Ester Blenda Nordström är mest känd för sin bok ”En piga bland pigor” (utkom 1914), och för att kunna skriva den hade hon tagit jobb som piga utan att berätta att hon var journalist (att wallraffa) och skulle skriva om pigors arbetsvillkor. Hon ”wallraffade” alltså långt innan begreppet var uppfunnet! Artiklarna skickade hon till sin tidning, och de bearbetades även till att ges ut i bokform.

Hon var egentligen direktörsdotter, och hennes uppväxt var tänkt att ske långt ifrån miljöer som krävde kroppsarbete, men på grund av sin upproriska och äventyrliga personlighet, gick det inte att hålla henne borta från ladugårdar, garage och stall. Hon vägrade helt enkelt att uppföra sig som en fin flicka förväntades göra. Som ung kvinna (hon fyllde 20 år 1911) var det mycket ovanligt att en kvinna från hennes samhällsklass kunde följande:  köra bil och motorcykel, rida, skjuta med pistol, mjölka kor, men även laga mat och andra husliga göromål. Hon spelade även flera instrument. Kunskaper som faktiskt kom väl till hands på hennes framtida reportageresor.

Hon arbetade som nomadlärare bland samerna i Lappland, reste som tredjeklasspassagerare bland emigranter till USA och passerade Ellis Island. I USA hade hon oturen att bli rånad på hela reskassan, hade inte ens pengar till att telegrafera efter mer pengar. Lösningen fick bli att ta olika jobb, och under en luff med sikte på mormonernas Salt Lake City fick hon höra att man kunde tjuvåka på tåg genom att lägga sig tvärs över bromsstängerna under tåget. Rena tillfälligheter gjorde att hon inte fick sätta livet till! Under finska inbördeskriget var hon nödkommissarie, vilket innebar att hon skulle undersöka hur svälten slog på finska landsbygden och försöka rapportera till svenska nödhjälpsinstanser för att få fram mat till de nödställda. Tillsammans med en kamrat red hon på mulåsnor på den gamla inkaleden från Argentina till Chile. Hon kom med på en två år lång expedition till Kamtjatka-halvön i dåvarande Sovjetunionen. Det är lite svårt att tro på alla dessa äventyr, men det finns foton på Ester Blenda i alla dessa miljöer. Ja inte på när hon hänger under tåget förstås, men från de andra resorna!

Ester Blenda umgicks bland direktörer, konstnärer, musiker och kungligheter, hennes nätverk var stort. Många välkända män uppvaktade henne, vissa under flera år, men den hon helst ville leva med kunde hon inte få. Att ha ett förhållande med en person av samma kön var en olaglig handling, och väninnan Carin var denna person. Ester Blenda ingick äktenskap med en deltagare på expeditionen till Kamtjakta, men det var ett strategidrag för att överhuvud taget komma med på resan. Äktenskapet upplöstes senare.

Förutom böckerna om sina resor skrev hon ungdomsböcker; den första hette En rackarunge, och byggde mycket på Ester Blendas eget liv. Huvudpersonen Ann-Mari var upprorisk och impulsiv, och uppförde sig inte som flickor borde – precis som Ester Blenda själv. Man skulle kunna säga att boken var en tidig Pippi Långstrump, kanske var Pippi inte först i genren?

Jag hade ingen aning om att Ester Blendas liv var så spännande och överraskande, jag kände till hennes bok om pigorna, men resten av hennes gärning var nytt för mig.

Läs den!

 

Share

Tidskriften Historiskan – nytt nummer ute nu!

Postat i Biblioteksbloggen av på 12 mars, 2018 0 kommentarer

Läs den på ditt eget gymnasiebibliotek – på Sturegymnasiet!

Ur innehållet:

Kafferepet – ett separatistiskt, tryggt rum för generationer av kvinnor.

Beslöjad – heder, hår och huvudduk hör ihop i den kristna slöjtradition som i hundratals år härskade i Sverige.

Välkomna till Sturebibblan!

Share

Nobelpriset 2017

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips, NoFrontpage av på 5 oktober, 2017 0 kommentarer

En författare ”som i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”, enligt Svenska Akademiens motivering, presenterat av ständiga sekreteraren Sara Danuis.

Share

Ceremonin (The Selection Series) av Kiera Cass

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 28 april, 2017 0 kommentarer

Bild från Adlibris.

Efter fjärde världskriget har människorna i Ilya delats upp i olika kast. America Singer och hennes familj lever I kast 5 av 8 I Ilya, det som förr var USA. America är äldst av de barn som bor hemma, och hjälper till så mycket hon kan i hemmet. Hon sjunger, spelar musik och gör allt för att få vardagen att gå runt i sin lilla familj.

Hennes hemliga kärlek, Aspen, är en 6:a. Hans familj lever på svältgränsen och de möts i smyg efter utegångsförbudet. Ingen känner till deras kärlek och deras planer på att gifta sig. Men Aspens liv är inte alls det liv som America är van vid. Hade hon klarat av att leva som en 6:a? Aspen tvekar, och gör slut på deras romans, då han inte vill att hon ska gifta ner sig.

Kungafamiljen I Ilya har utlyst Ceremonin! Ceremonin som genom att välja ut flickor från hela landet för att de ska bli kandidater för att gifta sig med kronprinsen Maxon! America blir pressad till att anmäla sig, och blir mer än förvånad när hon blir vald som kandidat. Ännu mer förvånad blir hon när hon finner sig själv i kungafamiljens palats, klädd som en lady och ätandes massor av delikat mat. Allt filmas och sänds ut över hela landet via TV. Och att hon kommer överrens med kronprinsen, är mer chockerande för henne än något annat. Tillsammans med många andra flickor, tävlar dem om Maxons kärlek och uppmärksamhet, för att i slutändan gifta sig med honom och bli Ilyas nya prinsessa av folket.

Kan America bli kär i Maxon? Kan han blir kär i henne? Kan hon ta på sig ansvaret för att bli Ilyas framtida kronprinsessa? Kan kungafamiljen lära sig att leva med Americas temperamentsfullhet och förmåga att säga för mycket av sina egna åsikter?

Share