Vill du skugga ett program? Klicka här!

Biblioteksbloggen

Outsidern av Stephen King

Postat i Biblioteksbloggen av på 7 december, 2018 0 kommentarer

Stephen Kings senaste bok Outsidern är ju jätteobehaglig! Eller, hans böcker kanske brukar vara det? Kan det möjligen vara så att jag gått och blivit litet känsligare…

Den mycket omtyckta basebolltränaren Terry Mittland grips inför en fullsatt arena och anklagas för ett bestialiskt övergrepp och mord på en 11-årig pojke. Hans DNA och fingeravtryck finns över hela brottsplatsen och enligt polisen är brottet alltså så gott som löst.

Terry förhåller sig helt oförstående till anklagelserna och snart visar det sig att han befann sig i en annan stad vid tiden för det påstådda brottet. Han besökte en konferens för språklärare som filmades och direktsändes pga att den besöktes av en känd deckarförfattare. Det finns alltså filmbevis på att Terry inte kan ha begått de handlingar han anklagas för.

Men DNA-bevisen då? Fingeravtrycken? Hur kan en person befinna sig på två platser samtidigt? Svaret är obehagligare och mer skrämmande än vad någon kunnat tänka sig.

Stephen King är oerhört produktiv och har skrivit ca 50 romaner, samt kortromaner och novellsamlingar. Några av mina absoluta favoriter är Under Kupolen, Lida, Jurtjyrkogården och Doktor Sömn, som för övrigt handlar om Danny, den lilla pojken i The Shining (Varsel på svenska) som vuxen.

Outsidern är inget för den känslige. Stephen King tvekar inte att beskriva ohyggligheter in i minsta detalj. Men vill du läsa en vansinnigt spännande och skrämmande 631 sidor lång bok under jullovet. Då är Outsidern något för dig 😊

Share

Doften av ett hem

Postat i Biblioteksbloggen av på 30 november, 2018 0 kommentarer

Jag kan ha läst årets bästa ungdomsbok! Doften av ett hem av författardebutanten Bonnie-Sue Hitchcock (hon är inte släkt med Alfred Hitchcock, vilket ju hade varit coolt, men hennes namn var faktiskt ändå en av anledningarna till att jag ville läsa boken) som är född och uppvuxen i Alaska. Under många år arbetade hon som fiskare tillsammans med sin familj på en båt i sydöstra Alaska. Hon har också varit radioreporter på Alaskas Public Radio Stations.

Hon började skriva boken på en skrivarkurs där uppgiften var att beskriva hur det kan lukta i ett hem. Det är en så schysst idé tycker jag. Att ett hem kan beskrivas med en doft, en doft av trygghet, rädsla, glädje eller rostat bröd.

I Doften av ett hem får vi bl.a. stifta bekantskap med Ruth, Dora, Alyce, Hank och deras familjer. De är alla tonåringar som växer upp i 70-talets Alaska, närmare bestämt i Fairbanks.

Ruth bor med sin lillasyster hos deras mormor efter att hennes pappa omkommit i en flygplansolycka och hennes mamma försvunnit. Alyce älskar att dansa balett men kommer att missa inträdesprovet till dansskolan pga att hon måste hjälpa sin pappa på fiskebåten. Dora bor hos sina grannar eftersom hennes pappa har skjutit sönder toaletten på en bar i stan och för tillfället sitter i fängelse. När han är hemma misshandlar han Dora och hennes mamma och Doras mamma är dessutom oftare på krogen än i hemmet. Hanks pappa dog i en storm på havet och hans mamma har träffat en ny man som hon jämt bråkar med. Hank och hans bröder rymmer hemifrån men mellanbrorsan ramlar av färjan och försvinner i havet som myllrar av späckhuggare.

Författaren Lisa Bjärbo tycker att Doften av ett hem påminner om ungdomsböckerna Jag ger dig solen och Jellicoe road.

Jag vet inte riktigt vilka andra böcker jag tycker att den påminner mig om men det är en sådan bok där huvudpersonernas öden på olika sätt flätas samman mot slutet och det gillar jag, det är så snyggt och verkar så svårt att få till på ett trovärdigt sätt.

Share

Huset Ushers undergång

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 25 oktober, 2018 0 kommentarer

Eftersom det snart är Halloween kan det vara roligt att läsa något riktigt läskigt i höstmörkret. Vad passar då bättre än en av skräckens mest kända noveller, nämligen Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe, en av 1800-talets mest kända skräckförfattare. Huset Ushers undergång är en av Edgar Allan Poes mest kända noveller.

Roderick Ushers har drabbats av en allvarlig sjukdom. För att komma på andra tankar bjuder han in sin bästa vän till sitt hem, godset Usher. Dock märker vännen, som är berättaren i den här boken, redan när han kommer fram till huset att något inte stämmer. Huset ser skräckinjagande ut, och inte blir det bättre när han träffar Roderick som beter sig mycket märkligt. Han är nervös och förvirrad. Även Rodericks syster Madeleine beter sig udda, vilket Roderick säger beror på en sjukdom som hon haft hela sitt liv. Trots sin rädsla bestämmer sig huvudkaraktären för att stanna kvar i huset, och umgås hela dagarna med sin vän Roderick. Plötsligt så dör Rodericks syster Madeleine, och stämningen i det läskiga huset blir bara mer och mer mystisk….

På Stures bibliotek har vi Huset Ushers undergång som bok från Novellix på svenska. Vill man istället läsa den på engelska så kan man ladda ner den som e-bok gratis från Project Gutenberg. Läs den på kvällen i ett mörkt rum, om du vågar…..

 

/Elisabeth, bibliotekariestudent i Växjö

Share

Fyra novellixer

Postat i Biblioteksbloggen av på 19 oktober, 2018 0 kommentarer

Novellixer är ett slags Pixi-böcker för vuxna. Passar den som vill ha mer läsning i sitt liv men inte riktigt hittar tiden till det. De går dessutom utmärkt att ha i jackfickan.

Nyligen utkom en liten förskräcklig ask med fyra titlar: Lussiferda av Karin Tidbeck, Lite krasslig, bara av Stephen King, Nattrodd av John Ajvide Lindqvist och Den svarta katten av Edgar Allan Poe.

Den svarta katten har jag återkommit till många gånger sedan gymnasietiden, kan det vara en av världens kändaste skräcknoveller? Om vansinne och mord. Det går liksom aldrig ur tiden 😉

Stephen King levererar som vanligt. Lite krasslig, bara börjar lika obehagligt som den slutar. Även om det går att räkna ut vad som komma skall (vilket också påpekas i författarintroduktinen på insidan av bokens pärm) så är det spännande in i det sista.

John Ajvide Lindqvist har väl ingen lyckats missa. Låt den rätte komma in blev ju t.ex. film både i Sverige och i USA. I nattrodd får vi möta två 80-åriga kvinnor med ett mörkt förflutet. Speciellt läskigt tycker jag dock aldrig att det blir. Läs, eller se filmatiseringen av hans novell ”Gräns” istället. Den är grymt bra. Vill du btw läsa novellen så hittar du den i novellsamlingen Pappersväggar.

Karin Tidbeck har tidigare skrivit bl.a. Vem är Arvid Pekon? och hennes författarskap rör sig i generna fantasy, sci-fi och i det här fallet skräck. Jag gillar Lussiferda mest för att huvudpersonerna är gothare. De lyssnar på Siouxsie and the banshees och Dead can dance och har långa svarta tyllkjolar och jag blir tonårsnostalgisk som bara den. Tyvärr tycker jag inte att hon når ända fram vad gäller läskigheten men det är en fin berättelse.

Share

Jag,En Läs boken och se filmen

Postat i Biblioteksbloggen av på 12 oktober, 2018 0 kommentarer

Nu har jag (äntligen) läst ”Jag, en” av David Levithan. Den gavs ut för sex år sedan men ibland blir det liksom inte av att jag läser en bok fast jag verkligen vill.

Bokens huvudperson En vaknar varje dag i en ny kropp. Alltid i olika kroppar, med samma ålder (En är 17 år) och inom ett visst geografiskt område. En försöker att påverka sin värdkropp så litet som möjligt. Uppför sig trevligt, gör läxorna. Varje dag innebär nya sammanhang. En ny familj, nya vänner, flickvänner, pojkvänner. Ingenting varar, ingenting får en fortsättning, men En tycker egentligen inte att det gör så mycket.

Så blir En förälskad i Rhiannon och vill plötsligt stanna kvar. Då blir det problem. För hur förklarar du för någon att du har olika kroppar varje dag? Olika kön, olika form och olika bakgrund.

Jag tänker att En, förutom att vara något slags övernaturlig varelse, också är intergender eller icke-binär. När Rhiannon frågar om En är tjej är kille eller tjej så vet En inte det och tycker inte heller att det är så noga. Hurra! tänker jag. Äntligen en bok där inte huvudpersonens könsidentitet definierar denne. Men ännu bättre hade kanske varit att fråga:

– Är du kille eller tjej eller både och eller är det olika från dag till dag eller är du inget av det eller något annat?

Eller helt enkelt:

– Vilket är ditt pronomen?

I förra veckan såg jag filmen ”Every Day” som bygger på boken ”Jag, en”. Var så sjukt nyfiken på hur regissören skulle lösa det faktum att En är olika personer hela tiden. Om det skulle fungera lika bra i bild som i text. Såg filmen tillsammans med min man, som inte har läst boken, och jag hade inte spoilat storyn för jag var så nyfiken på hur han skulle uppfatta En. Det tog en stund innan han förstod att de olika skådespelarna spelade samma person. Jag hade nog inte heller fattat direkt om jag inte redan visste.

Tycker det här är en fantastiskt fin bok och film om identitet och om att älska någon för den den är, inte för vem den är.

Både boken och filmen finns att låna på Stures bibliotek =)

 

Share