Vill du skugga ett program? Klicka här!

Biblioteksbloggen

Tidskriften Historiskan – nytt nummer ute nu!

Postat i Biblioteksbloggen av på 12 mars, 2018 0 kommentarer

Läs den på ditt eget gymnasiebibliotek – på Sturegymnasiet!

Ur innehållet:

Kafferepet – ett separatistiskt, tryggt rum för generationer av kvinnor.

Beslöjad – heder, hår och huvudduk hör ihop i den kristna slöjtradition som i hundratals år härskade i Sverige.

Välkomna till Sturebibblan!

Share

Nobelpriset 2017

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips, NoFrontpage av på 5 oktober, 2017 0 kommentarer

En författare ”som i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”, enligt Svenska Akademiens motivering, presenterat av ständiga sekreteraren Sara Danuis.

Share

Ceremonin (The Selection Series) av Kiera Cass

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 28 april, 2017 0 kommentarer

Bild från Adlibris.

Efter fjärde världskriget har människorna i Ilya delats upp i olika kast. America Singer och hennes familj lever I kast 5 av 8 I Ilya, det som förr var USA. America är äldst av de barn som bor hemma, och hjälper till så mycket hon kan i hemmet. Hon sjunger, spelar musik och gör allt för att få vardagen att gå runt i sin lilla familj.

Hennes hemliga kärlek, Aspen, är en 6:a. Hans familj lever på svältgränsen och de möts i smyg efter utegångsförbudet. Ingen känner till deras kärlek och deras planer på att gifta sig. Men Aspens liv är inte alls det liv som America är van vid. Hade hon klarat av att leva som en 6:a? Aspen tvekar, och gör slut på deras romans, då han inte vill att hon ska gifta ner sig.

Kungafamiljen I Ilya har utlyst Ceremonin! Ceremonin som genom att välja ut flickor från hela landet för att de ska bli kandidater för att gifta sig med kronprinsen Maxon! America blir pressad till att anmäla sig, och blir mer än förvånad när hon blir vald som kandidat. Ännu mer förvånad blir hon när hon finner sig själv i kungafamiljens palats, klädd som en lady och ätandes massor av delikat mat. Allt filmas och sänds ut över hela landet via TV. Och att hon kommer överrens med kronprinsen, är mer chockerande för henne än något annat. Tillsammans med många andra flickor, tävlar dem om Maxons kärlek och uppmärksamhet, för att i slutändan gifta sig med honom och bli Ilyas nya prinsessa av folket.

Kan America bli kär i Maxon? Kan han blir kär i henne? Kan hon ta på sig ansvaret för att bli Ilyas framtida kronprinsessa? Kan kungafamiljen lära sig att leva med Americas temperamentsfullhet och förmåga att säga för mycket av sina egna åsikter?

Share

The Watchmaker of Filigree Street av Natasha Pulley

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips, Just nu!, NoFrontpage av på 3 mars, 2017 0 kommentarer

Bild från Adlibris.

Thaniel jobbar som telegrafist på Home Office i London, där han hanterar meddelanden som skickades mellan olika avdelningar. Hans liv var enformigt och ganska tråkigt.

Men så en dag när han kommer hem från arbetet för att upptäcka att någon brutit sig i hans lägenhet, men utan att stjäla någonting. Istället hade inbrottstjuven lämnat kvar en klocka i lägenheten, en klocka tillverkad av en Keita Mori. Klockan visar sig vara mer än bara en tidsvisare. Den räddar Thaniel från att ryka med i en bombning av Scotland Yard. Mörbultad och smått chockad, letar Thaniel reda på Mori för att fråga honom om denna klocka och dess fantastiska förmåga att varna honom för en dödlig explosion. Inte visste Thaniel att detta besök skulle leda till en djup vänskap, och en introduktion inte bara till den mekaniska världen som Mori bemästrar, utan även till den övernaturliga.

The Watchmaker of Filigree Street är en otroligt mysig bok med inslag från många olika genrer. Steampunk, fantasy, historiska händelser och väldans massor av relationsdrama inblandat i en actionbok där varje nytt steg är oväntat, både för läsaren och för några av karaktärerna.

Louise

 

Share

Krama en bibliotekarie?!

Postat i Biblioteksbloggen, NoFrontpage av på 1 mars, 2017 0 kommentarer

Idag, den första mars, är det internationella krama en bibliotekarie dagen. Denna dag kanske inte är något som firas av gemene man, men vi kan garantera att den uppskattas på Stures bibliotek!

Hur hyllar vi på Sture denna dag? Jo, vi tänkte lista några bibliotekarier (fiktiva och riktiga) som vi mer än gärna hade velat ge en kram!

Rupert Giles! Har ni sett Buffy and the Vampire Slayer? Om inte, så kan jag rekommendera denna serie i överflöd. Inte nog med att huvudrollsinnehavaren är en kvinnlig superhjälte med humor, utan serien har en fantastiskt bibliotekarie bland sig. Rupert Giles vet alltid när rätt bok behövs och kan memorera ett bok-register som ingen annan. En bamse-kram på honom!

Madame Pince! De som läst Harry Potter böckerna vet att Hogwarts bibliotek är vaktat av den ack så stränga Madame Pince. Krama henne, tänker ni kanske då, varför skulle du vilja ge en sådan sträng och ibland elak person en kram? Jo, om hon hade fått en kram kanske hon inte hade varit just så sträng. Tänk om en kram hade gjort att hon släppte lite på reglerna i biblioteket, och gjorde det lättare för Harry & co att smyga sig in på den förbjudna avdelningen. Stor och lång kram till Madame Pince!

Elizabeth Dwyer! Vem är nu detta? Känner ni till artisten Morrissey (sångaren i The Smiths)? Elizabeth Dwyer är Patrick Morrisseys mamma, som arbetade som bibliotekarie. Kramen motiveras med: hennes litterära påverkan har SÄKERLIGEN påverkat hennes sons fantastiska förmåga att skriva bra låttexter! Så en enorm kram på Elizabeth Dwyer för att hon hjälpte till att skapa och forma Morrissey!

Och sist, men inte minst:

Sally Santesson! Känner ni inte till Sally sedan tidigare kan jag garantera att ni kommer finna henne charmerande och underbar…eller inte! Sally får en kram av mig för att hon är en bra motivation. Ett mål att arbeta BORT från. Nu kan vi väl alla glädjas över att vi inte har en Sally arbetandes på Stures bibliotek. I videon ovan (som är från SVT Plays officiella Facebook-sida)  ser ni Sally in-action!

 

Share