Vill du skugga ett program? Klicka här!

Biblioteksbloggen

I döden för dig

Postat i Biblioteksbloggen av på 12 april, 2019 0 kommentarer

Mian Lodalen och Maria Ahlsdotter har skrivit en bok om två unga människor som lever på gränsen.
Nina sover på balkongen för att undslippa sin mammas nya man. När minusgraderna kryper neråt hjälper inte alla raggsockor i världen. Hon får heller ingen mat hemma. Skollunchen är räddningen. Den och Onni, Ninas granne. De går på samma skola men ignorerar varandra på dagarna och pratar endast genom ett litet hål i balkongen. Onni är världens snällaste vegan. Han hetsäter för att fly ångesten över pappans frånvaro och att hans mamma nu är så stor att hon inte klarar av att ta sig upp ur sängen. Han är hårt ansatt av mobbare i skolan, kallas för gris och flodhäst. Varken Onni eller Nina har någon annan än varandra (bortsett från Onnis hamster då). Så påbörjar Nina ett skolarbete om olika sätt att ta sitt liv och väcker då skolan skumma tvillingars intresse. De fyra ungdomarna är alla besatt av döden på ett eller annat sätt och nu är frågan. Vem kommer att dö? Först.

I döden för dig kommer att stanna hos mig länge. Karaktärerna är väldigt trovärdiga och jag kände oerhört starkt för dem under hela läsningen. Boken problematiserar bl.a. relationen till de vuxna som skall ta hand om och skydda men inte alltid gör det. Både Nina och Onni täcker upp för sina föräldrar. När socialen ringer är allting bara bra. Rädslan för fosterhemsplacering, en splittrad familj och för att allting bara ska bli ännu värre är ständigt överhängande. Vill varna för att detta inte är någon feel good läsning. Jag fick till och med litet ont i magen emellanåt. Men vilken berättelse!

 

Share

Törnrosor

Postat i Biblioteksbloggen av på 29 mars, 2019 0 kommentarer

Stephen King är en av världens mest framgångsrika författare med ett 60-tal romaner och över 300 miljoner sålda böcker. Det är många. Nu har han skrivit ännu en roman, Törnrosor, den här gången tillsammans med en av sina söner Owen King.

Törnrosor utspelar sig mestadels i en amerikansk småstad. Personregistret är gediget och vi får ta del av de olika karaktärernas tankar och upplevelser kring vad som snabbt döps till Aurora (Aurora betyder morgonrodnad). Aurora sprids som en löpeld. Världens kvinnor somnar men vaknar inte igen. De spinns under sömnen in i något som liknar en fjärilspuppa, ett slags kokong. När desperata män, söner och vänner drar i kokongernas vita trådnät för att väcka sina nära och kära så sliter de yrvakna kvinnorna dem i stycken för att sedan somna om.

En enda kvinna sover och vaknar som vanligt, Evie Black. Hon hålls i förvar på kvinnofängelset i staden efter att ha ertappats med att bränna ner ett methlab och brutalt mörda labets ägare. Nu vill de som fortfarande är vakna i den lokala polisstyrkan att fängelsets psykiatriker Norcross lämnar ut Evie till dem. Hans uppdrag är dock att skydda henne och om han inte lyckas med det kanske kvinnorna aldrig vaknar igen.

En värld utan kvinnor. Hur skulle den fungera? I Törnrosor blir det inte så jättebra. Möjligen är det chocken och sorgen över att mista sina anhöriga som får männen att agera irrationellt och våldsamt men många av kvinnorna i boken har dåliga erfarenheter av män och tycker att det bästa kanske vore att sova vidare.

Stephen King är grym på socialrealism och skräck. Samhällskritik och splatter. Törnrosor är 703 sidor lång, hans böcker har en tendens att vara riktiga tegelstenar. Men i det här fallet så är det ju bara bra eftersom jag inte ville att den skulle ta slut.

Hur kommer en ens på tanken att låta alla kvinnor somna och skildra vad som händer då undrar jag. Så smart!

 

 

Share

Sturegymnasiet har ett skolbibliotek i världsklass!

Postat i Biblioteksbloggen, Just nu!, Nyheter av på 27 mars, 2019 0 kommentarer

Peter Hjelm (rektor), Niclas Winterquist (IT-tekniker), Ingegärd Brandt (bibliotekarie), Lina Bäcklin (bibliotekarie)

Vi har fått utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass” som delas ut årligen av fackförbundet DIK. Vi är första skola i Halland!

En vill på detta sätt lyfta fram positiva exempel, eftersom alldeles för många elever i den svenska skolan helt saknar tillgång till skolbibliotek – fast det regleras i lag sedan 2011.

Vi har på olika sätt arbetat för detta i många år, första steget var att det måste finnas en plan för biblioteksverksamheten som gäller för hela förvaltningen, den antogs av nämnden i januari 2018.

En sådan här verksamhet skapar en inte själv, den växer fram i dialog med elever och lärare. Ett skolbibliotek blir inte en centimeter bättre än det som ansvarig rektor har som vision, och här har vi full stöttning av vår rektor Peter Hjelm. Det är glasklart för oss vad han vill ha; den bästa skolbiblioteksverksamhet som vår fantasi kan tänka ut till alla olika elevgrupper som finns på Sture.

Vi är också glada att räkna med skolans IT-tekniker Niclas Winterquist i vårt lilla arbetslag. Genom att vara tillgänglig varje dag i vår infodisk får eleverna snabb och säker hjälp, och vi kan lära oss mer om den digitala miljön.

Det känns väldigt roligt att få denna utmärkelse! Kan den dessutom se till att jag och Lina slipper att träffa nya elever som aldrig har satt sin fot på ett skolbibliotek förut – för att det helt enkelt inte fanns på deras grundskola, så blir det ännu bättre! Halmstads kommun har gjort jättemycket och utökat antalet skolbibliotekarier på grundskolan rejält de senaste åren, men vi vill att ALLA ska ha ett eget skolbibliotek.

Ingegärd Brandt & Lina Bäcklin
Bibliotekarier på Sturegymnasiet

För mer info. klicka här: Årets Skolbibliotek i världsklass 2019

 

Share

Ut på det djupa

Postat i Biblioteksbloggen av på 28 februari, 2019 0 kommentarer

Jag gillar Ulrika Lidbos böcker jättemycket. Det är något med hennes sätt att berätta. Hon tecknar en tydlig och trovärdig bild av hur det är att vara ung.
Ut på det djupa handlar om osäkerhet och oro för att inte duga. Den där känslan som vi alla (tror jag) någon gång har upplevt.
Hon har tidigare skrivit böcker om mobbing och om bulimi/anorexi. Hon tar sig ann svåra ämnen utan att blinka.
Det är sommarlov och Lina har just blivit dumpad av sin närmaste vän pga att hon är så tråkig, härmar andras klädstil och aldrig tar några initiativ.
Hemma är det storasystern Sanna som får all uppmärksamhet. Hon dejtar äldre killar, kommer inte hem på flera dagar och dras allt längre in i drogmissbruk. Hon och Lina brukade vara nära men nu verkar det som om Sanna hatar henne.
Lina vill gå dansprogrammet på gymnasieskolan i en annan stad men kämpar med sin onda rygg, sitt dåliga självförtroende och det faktum att hon numera inte har någon att umgås med.
Så dyker Jessica Stolt upp i stan, hon är från Stockholm och supercool och hon vill vara med Lina. De börjar umgås med ett gäng killar som brukar hänga i parken och Lina blir förälskad i en av dem och plötsligt bryter hon alla sina löften om att inte dricka alkohol eller använda droger.
Jessica vill inte att Lina ska gå på ett gymnasium i en annan stad. Hon vill att de ska börja samma linje på samma skola och Lina vacklar än mer i om hon verkligen skall våga välja danslinjen.
Plötsligt slutar Jessica höra av sig och när Lina ringer hittar hon på ursäkter för att slippa ses. Har Lina blivit dumpad igen?

 

 

Share

Czentes Omega

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 15 februari, 2019 0 kommentarer

Anna Jakobsson Lund är något så ovanligt som en svensk science fiction-författare, och en mycket duktig sådan! Mina förväntningar på Czentes Omega var så där, men jag fick allt ändra mig. Mitt helhetsomdöme: en helgjuten historia!

Vi befinner oss tretusen år framåt i tiden, i en värld där man talar om Tellus (vår jord) som en planet som är obeboelig på grund av att dess invånare överutnyttjat resurser och tvingats utvandra till andra hemvärldar. Människan är en bland tjugo kända arter (se omslagsbilden och använd fantasin), och absolut inte högst upp i rang.

Vi får följa några elever på Intergalaktiska akademin för elever med särskild problematik, och de är som tonåringar är mest, fast några har dubbla armpar eller är helt täckta av päls. Någon har extrem känslighet för dofter och kan avgöra ett föremåls beståndsdelar genom att lukta på det. Sedan har vi hackern som tar sig igenom vilken digital brandvägg som helst. Det är ett spännande persongalleri, som engagerar och känns helgjutet. I skolans matsal serveras mat som är uppmärkt så att man kan välja den kost som passar den egna arten. Författaren introducerar det för mig nya begreppet systemperson, vilket visar sig vara ett bättre namn för en robot med mycket avancerad AI (artificielll intelligens).

Att boken befolkas av flera olika arter är i sig en normkritik, tema funktionshinder och konstellationer i kärlek utanför normen finns också med, utan att det känns påklistrat.

Till en av klasserna på akademin kommer en ny elev, och naturligtvis påverkas gruppdynamiken. Alla vet vi hur det kan vara att komma ny till en grupp med färdiga strukturer, och att det kan vara knepigt att hjälpa den nye som kanske bestämt att detta SKA gå åt skogen.

Första delen i en planerad trilogi, det bådar gott!

Kom och låna på Stures bibliotek!

Ingegärd

Share