Vill du skugga ett program? Klicka här!

Boktips

Czentes Omega

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 15 februari, 2019 0 kommentarer

Anna Jakobsson Lund är något så ovanligt som en svensk science fiction-författare, och en mycket duktig sådan! Mina förväntningar på Czentes Omega var så där, men jag fick allt ändra mig. Mitt helhetsomdöme: en helgjuten historia!

Vi befinner oss tretusen år framåt i tiden, i en värld där man talar om Tellus (vår jord) som en planet som är obeboelig på grund av att dess invånare överutnyttjat resurser och tvingats utvandra till andra hemvärldar. Människan är en bland tjugo kända arter (se omslagsbilden och använd fantasin), och absolut inte högst upp i rang.

Vi får följa några elever på Intergalaktiska akademin för elever med särskild problematik, och de är som tonåringar är mest, fast några har dubbla armpar eller är helt täckta av päls. Någon har extrem känslighet för dofter och kan avgöra ett föremåls beståndsdelar genom att lukta på det. Sedan har vi hackern som tar sig igenom vilken digital brandvägg som helst. Det är ett spännande persongalleri, som engagerar och känns helgjutet. I skolans matsal serveras mat som är uppmärkt så att man kan välja den kost som passar den egna arten. Författaren introducerar det för mig nya begreppet systemperson, vilket visar sig vara ett bättre namn för en robot med mycket avancerad AI (artificielll intelligens).

Att boken befolkas av flera olika arter är i sig en normkritik, tema funktionshinder och konstellationer i kärlek utanför normen finns också med, utan att det känns påklistrat.

Till en av klasserna på akademin kommer en ny elev, och naturligtvis påverkas gruppdynamiken. Alla vet vi hur det kan vara att komma ny till en grupp med färdiga strukturer, och att det kan vara knepigt att hjälpa den nye som kanske bestämt att detta SKA gå åt skogen.

Första delen i en planerad trilogi, det bådar gott!

Kom och låna på Stures bibliotek!

Ingegärd

Share

Hur man gör succé på dårhus av Emmy Abrahamson

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 25 januari, 2019 0 kommentarer

Det är så befriande att det skrivs mer om psykisk ohälsa, jag tycker att det är viktigt med berättelser om hur det kan kännas att inte må så bra. Det är ju naturligtvis olika från person till person, men att det ska vara så svårt att få gehör för att man mår dåligt! Ett brutet ben är konkret och bra men ett brutet psyke är inget man sätter plåster på.

Maja blir tvångsinlagd på psykiatrisk klinik, varför får man inte reda på förrän en bra bit in i boken. Det är intressant att följa hur en som varit hos många psykologer och terapeuter ändå på ett väldigt medvetet sätt ifrågasätter – fast hon mycket väl förstår – varför hon blir omhändertagen.

Majas yrke är ståuppkomiker, redan som mycket ung valde hon att bearbeta svåra upplevelser (till exempel en pappa med självmordstankar) med humor. Att inte ha ordnad inkomst och därmed möjligt att planera längre fram än till nästa gig är naturligtvis inte bra för den psykiska balansen.

Boken börjar med omhändertagandet, när hon blir hämtad av polisen, men går också tillbaka till Majas barndom, och så berättas historien från varsitt håll, barndom och nutid, och möts vid det tillfälle där hon får ett så kallat ”psykbryt”.

Det låter ledsamt och tungt, men det är det inte! Trots alla hemska saker som händer Maja så kan författaren ändå berätta så att man sitter och småfnissar. ”Nej snälla inte psykakuten! Något trevligare. Och med palmer?”

Skämt åsido, vi behöver många fler böcker och vittnesmål om psykiskt mående, det har länge varit ett sådant hysch-hysch kring dessa frågor. Nu är det dags att våga öppna upp och berätta, så att fler vågar vara öppna med hela sin hälsa.

Författaren Emmy Abrahamson har personlig erfarenhet av att bli tvångsinlagd på psykiatrisk klinik.

Läs den!

Share

Slutet av Mats Strandberg

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 11 januari, 2019 0 kommentarer

Jag ha sett fram emot den här boken av två anledningar. Ett: Den är skriven av Mats Strandberg (som skrivit två sjukt bra skräckromaner) och två: det är en preapokalyptisk berättelse. Intressant är att Mats Strandberg började sin författarkarriär inom chick-lit genren 🙂

Slutet börjar när det är 4 veckor och 5 dagar kvar innan det smäller. Simon har blivit dumpad av sin flickvän, Tilda, hon vill kunna göra vad hon vill den sista tiden. Istället hittas hon död. Simon blir misstänkt för mordet och hans vänner vänder sig emot honom.

Lucinda var döende innan någon visste någonting om Foxworth. Hon har, precis som sin mamma, drabbats av cancer. Hon har slutat med cellgifterna, för vad spelar det för roll? Nu ska ju alla dö i alla fall. Innan Lucinda blev sjuk var hon och Tilda bästa vänner.

Av en slump träffas Lucinda och Simon. Lucinda är en av få som inte tror att Simon mördade Tilda och de bestämmer sig för att tillsammans ta reda på vad som egentligen hände. Men hur gör en det när polisen måste lägga sina resurser på att upprätthålla någon form av ordning i samhället? Vem bryr sig om en mördad tjej som ändå bara hade några veckor kvar att leva?

Slutet handlar om ångesten över att veta att en (alla) snart kommer att dö och hur en hanterar, eller inte hanterar det. En del släpper taget om allt, blir destruktiva. Andra går upp och går till jobbet precis som vanligt. Många vill vara tillsammans med sina nära och kära så mycket som möjligt den sista tiden. Simons frånskilda mammor flyttar t.ex ihop igen för att få vara med honom.

Självklart finns det också kometförnekare – precis som det ju idag, i den verkliga världen, finns klimatförnekare.

Spännande och tänkvärd bok med coolt bokomslag, boktiteln lyser i mörkret, snyggt!

Share

Ord i djupaste blått

Postat i Boktips av på 9 november, 2018 0 kommentarer

Så förutsägbart att jag (en bibliotekarie) vill tipsa om denna bok…

En av huvudpersonerna är….ett antikvariat!

Men Ord i djupaste blått av den australiensiska författaren Cath Crowley är en helt underbar historia. Rachel och Henry är bästa kompisar sedan småskolan, men tyvärr flyttar Rachel med familj till en annan stad. Kvällen innan flytten slutar inte riktigt som Rachel tänkt sig, men Henry tänker att allt är frid och fröjd. Rachels liv tar en tragisk vändning, och när hon återkommer till sin hemstad efter tre år vill Henry fortsätta där de var, som kompisar…

Henry arbetar i familjens antikvariat, och där får även Rachel jobb. Det är inte vilken bokaffär som helst, utan här finns en säng för övernattningar på avdelningen för skönlitteratur, på baksidan finns en lästrädgård som man kan gå ut och sätta sig i. Stamkunderna är mer som besökande vänner och bokcirkeln som lånar lokalen avhandlar även de stora ämnena som förenar oss människor; livet, döden och kärleken.

Men det allra mest unika är avdelningen brevbiblioteket – där böckerna inte är till salu. Vi som arbetar på bibliotek vet att ofta hittar man kvarglömda brev, foton eller annat som kanske använts som bokmärke. Böckerna i detta brevbibliotek är det fritt fram att stryka under i, att markera vackra uttryck eller göra sin åsikt känd… eller så kan man lämna ett brev till någon man beundrar. I denna bok sker brevväxling under flera års tid mellan personer där den ena är för blyg för att ta direkt kontakt.

Exempel på favorituttryck från brevbiblioteket:

Ljudet när man vänder blad                               en dröm om mitt förflutna         du luktar äpplen                                håller man ögonen på en telefon ringer den aldrig                           ett ständigt regn på insidan                   hans skugga över gräsmattan

Så vackert!

Kom och låna denna underbara bok på Stures bibliotek…..

/Ingegärd

Share

Huset Ushers undergång

Postat i Biblioteksbloggen, Boktips av på 25 oktober, 2018 0 kommentarer

Eftersom det snart är Halloween kan det vara roligt att läsa något riktigt läskigt i höstmörkret. Vad passar då bättre än en av skräckens mest kända noveller, nämligen Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe, en av 1800-talets mest kända skräckförfattare. Huset Ushers undergång är en av Edgar Allan Poes mest kända noveller.

Roderick Ushers har drabbats av en allvarlig sjukdom. För att komma på andra tankar bjuder han in sin bästa vän till sitt hem, godset Usher. Dock märker vännen, som är berättaren i den här boken, redan när han kommer fram till huset att något inte stämmer. Huset ser skräckinjagande ut, och inte blir det bättre när han träffar Roderick som beter sig mycket märkligt. Han är nervös och förvirrad. Även Rodericks syster Madeleine beter sig udda, vilket Roderick säger beror på en sjukdom som hon haft hela sitt liv. Trots sin rädsla bestämmer sig huvudkaraktären för att stanna kvar i huset, och umgås hela dagarna med sin vän Roderick. Plötsligt så dör Rodericks syster Madeleine, och stämningen i det läskiga huset blir bara mer och mer mystisk….

På Stures bibliotek har vi Huset Ushers undergång som bok från Novellix på svenska. Vill man istället läsa den på engelska så kan man ladda ner den som e-bok gratis från Project Gutenberg. Läs den på kvällen i ett mörkt rum, om du vågar…..

 

/Elisabeth, bibliotekariestudent i Växjö

Share