IT på Sture

Välkommen
…till IT på Sture – Resan som aldrig tar slut!
Här får du tips och hjälp med iPad och IT i största allmänhet.

Starta din Chromebook

Postat i Chromebooks, IT på Sture av på 15 augusti, 2017

Starta din Chromebook. Ställ in rätt språk. Välj HK-SurfNet för att ansluta till skolans nätverk och klicka på ”Fortsätt”.

Här gör du inställningar för inloggningen i HK-Surfnet. Skolans nät för elever.

Här gör du inställningar för nätverksåtkomstautentisering.
Det är i dessa fält som du ska välja alternativ.
EAP-metod = PEAP
Server CA-certifikat = Kontrollera inte
Identitet = Ditt användarnamn för skolkontot (kalank0001) Tips! (3 bokstäver i förnamn, 3 bokstäver i
efternamn + år och dag du är född.)
Lösenord: lösenord för skolkontot (********) minst 8 tecken, inte å, ä eller ö, och inte varit använt innan. Du kan även bocka i Spara identitet och lösenord, så är du automatiskt ansluten till HKSurfNet
där det finns om det är ditt förstahandsval av trådlöst nätverk. Klicka på ”Ansluta”

Bocka ur ”Valfritt, Hjälp till att…” i nästa dialogruta för att minska datatrafiken i nätverket.
Det snabbar upp kommunikationen.
Klicka på ”Godkänn och fortsätt”

Google-Konto
När du väl är inloggad på ett nätverk så är det bara att logga in på ditt google-konto du fått från skolan ”användarnamn@edu.halmstad.se”.
Skriv in ditt användarnamn för att logga in på din Chromebook (ditt skolkonto). Klicka på ”Nästa”.

I nästa dialogruta hamnar du i Kommunens inloggning/autentisering. Här använder du samma
användarnamn ” användarnamn@edu.halmstad.se” och skriver i lösenordet på skolkontot. Klicka på ”Sign in”.
Om inloggningen gick bra hamnar du på kommunens webbsida ”Inloggning till skolsystem för vårdnadshavare,
elever och personal”.
Nyttiga länkar…

Så här gör du för att lämna in en fil från OneDrive i Unikum

Postat i IT på Sture, NoFrontpage, Office 365, Unikum av på 5 maj, 2017

Skapa ditt svar med en Office 365 app, Word, Excel eller PowerPoint, eller direkt från din OneDrive på din iPad. Är det en bild som efterfrågas är det viktigt att du lagrat den i din OneDrive.
Logga in i Unikum från din iPads webbläsare (Safari) via länken till inloggningssidan http://halmstad.se/inloggning. Eller använd Unikum-appen för att lämna in.
I uppgiften hittar du olika val för inlämning, se bilden.

För att lämna in med OneDrive väljer du denna symbol.
Klicka på den i din iPad.

Om du inte nyss varit inne i OneDrive på din iPad hamnar du på en sida där du får välja vilket konto du villa använda.

Här är det viktigt att du väljer Halmstads kommun och loggar in på OneDrive med den e-postadress som du fått av skolan och som har @edu.halmstad.se efter ditt användarnamn till skolans nätverk. En adress kan se ut så här: kaland9917@edu.halmstad.se

Du hamnar nu i din OneDrive, din lagringsplats i molnet som du får ha under din skoltid.
Du markerar den fil du vill logga in genom att hålla fingret på den tills det finns en liten bock framför.

OBS! Du får inte spara filerna i din OneDrive med svenska tecken i filnamnet. Finns det svenska tecken i filnamnet fungerar det inte att lämna in i Unikum. OBS!

Lämna in dokumentet genom att klicka på den blå knappen med namnet ”Öppna” längst ner till höger på sidan.

Du hamnar nu tillbaka i Unikum där du kan se att din fil hamnat.

Nu har du lagt en kopia av ditt svar i uppgiften och läraren kan se detta i en översikt av alla elevernas inlämningar. Du kan fortfarande ändra din uppgift eller komplettera den.
När du klickar på ”Lämna in” låser du uppgiften för ytterligare ändringar och läraren kan börja rätta.

Om du tycker att du vill kommentera inlämningen till läraren gör du det i detta fält.

Läraren kan efter bedömning be dig att komplettera ditt arbete. På din startsida i Unikum under ”Uppgifter” ser du vilka uppgifter du har kvar att göra och vilka av dessa som läraren begärt komplettering på.

Instruktion för utskrift.

Lite Tips om användningen av Office 365

Postat i IT på Sture, Nyheter, Office 365 av på 29 oktober, 2016

På denna sidan har man samlat lite tips om hur du använder Office 365.

Och här finns en manual som du kan skriva ut.

Unikum som verktyg för kommunikation med dina elever

Postat i IT på Sture, Unikum av på 18 augusti, 2016

I Unikum kan du som pedagog skriva till eleverna med hjälp av bloggverktyget. Bloggverktyget består av två delar.

Unikum flikar Blogg
I det som kallas Blogg skriver du till alla eleverna i gruppen, du publicerar ditt inlägg på gruppens startsida.
Du kan välja om du vill skriva till eleverna, andra pedagoger som har klassen eller till elevernas vårdnadshavare.

Unikum flikar Lärlogg
Lärloggen fungerar som en kommunikation mellan dig och eleven. Meddelandet du skriver i lärloggen kan bara läsas av eleven och dennes föräldrar.

Eleven kan inte själv skriva ett bloggmeddelande men hen kan kommentera det som pedagogen har skrivit, om pedagogen har tillåtit det.

Här följer några länkar till manualer och en film om Bloggen.

Skriv ett Blogginlägg till klassen
Skriv ett meddelande till en elev.

Så här köper du appar till dina elever!

Postat i iPad, IT på Sture av på 12 februari, 2016 0 kommentarer

Vid inköp av appar till elever så gör du så här:

1. Sammanställ total kostnad (appens kostnad x antal elever) samt en lista på elevernas Apple-ID (Den epost-adress som de laddar ner appar med)
  2. Få godkännande på summan av din rektor
  3. Rektor skickar beställning till IKT-pedagogen