Vill du skugga ett program? Klicka här!

Restaurang- & livsmedel

uteser

Är du intresserad av mat, dryck, bakning och människor? Hos oss kan du bli specialist på matlagning, drycker, bakning och service. Du lär dig att ta egna initiativ och kommunicera på ett positivt sätt.

lektion

En del av undervisningen sker i våra restauranger; Restaurang Sture och Bistron som båda är öppna för allmänheten. Under första året lär du dig grunderna i matlagning och servicekunskap med ledning av kunniga och behöriga lärare med bakgrund i verkligheten. Därefter väljer du inriktning.

klass

Skolan anordnar praktikplatser med utbildade handledare. Vi har sedan många år etablerat goda kontakter och bra samarbete med branschen i såväl i Halmstad som utomlands; en förutsättning som garanterar en bra utbildning även under praktiken.

Om du vill studera vidare efter gymnasiet, erbjuder Sturegymnasiet dig möjligheten att läsa in en grundläggande behörighet som kan ge möjlighet till vidare studier på högskola eller universitet.

15-red

Kök och servering

I köket får du utveckla dina tillagningskunskaper och fördjupa dig i avancerad matlagning. I serveringen utvecklar du dina serveringkunskaper och din servicekänsla. Du får också lära dig om olika drycker och att blanda drinkar.

 

Såhär här säger några av våra elever;

ida

Ida Mårtensson årskurs 2. ” Att välja linje när man går i årskurs 9 kan just då kännas som det värsta valet man någonsin har gjort. Man har pressen på sig ifrån alla lärarna, nationella ska bli färdigt och man är nervös för vad som komma skall. Men tro mig, gymnasietiden är inget att vara nervös över. Det är den mest roliga och lärorika tiden ni kommer att ha i era liv. Jag var en av dom få som var stensäker på vad jag skulle välja. Och jag kan säga att det har inte gått en dag som jag har ångrat mig. Att gå på restaurang och livsmedelsprogrammet handlar om så mycket mer än att bara laga mat. Man får vara kreativ, testa på nya saker och bara vara sig själv. Man får stöd ifrån alla underbara lärare och man gör så mycket mer än att bara sitta bakom en bänk. Sen att få uppleva allt detta på en skola som Sture är bara helt fantastiskt. Att redan som 17 åring börja tänka på framtiden kan ibland kännas konstigt. Jag menar jag kan inte ens planera morgondagen. Men även jag har lyckats att skaffa mig drömmar och mål. Efter gymnasiet vill jag helst åka tillbaka till min praktikplats i Palma de Mallorca och jobba där ett år. Sen så vill jag fortsätta skaffa mig erfarenheter för att till sist öppna ett eget konditori. Så ett råd till er som nu går i 9:an är att ta allt med en nypa salt för det är inte så illa som det verkar. Gymnasietiden är då man ska ha som roligast, så välj inte bara med hjärnan utan också med hjärtat. Och om ni gör det så lovar jag att detta kommer bli den roligaste tiden någonsin.” 

edvin

Edvin Wernebäck årskurs 2. “Som jag nu känner kan jag säga att detta är det bästa valet  jag någonsin gjort! Har man ett intresse för matlagning och restaurang, så kan jag lova att det byggs upp och blir mycket större när man får göra det på skoltid. Tidigare trodde jag inte att man kunde gå i skolan och ha riktigt roligt samtidigt som man lär sig jättemycket, men så är det på RL. Vissa dagar är hårdare än andra vilket är bra för det gör det realistiskt med riktiga arbetslivet. Intresset för mig har växt mycket på grund av de duktiga lärare programmet har. Jag hade även tur som fick jobb på restaurang redan sommarlovet efter ettan. Nu tänker jag på mat typ 23.5tim om dygnet, och det är riktigt roligt! Jag jämför detta yrket med att vara fotbollsproffs. En hobby som du får arbeta med. Vissa dagar är hårdare än andra precis som när du behöver göra fyspass i fotbollen. Vissa dagar bara rullar allt på och de känns som om du gjort ditt livs match efteråt.”

lina

Lina Pettersson årskurs 1. “Att börja på Sture och Restaurangprogrammet kan ha varit bland det bästa valet jag gjort. Att få kombinera matlagning och restaurang med skolan gör det ännu bättre. Visar man att man är intresserad så får man lära sig massvis. Våra lärare har grymt bra kunskaper och lyssnar verkligen på eleverna. På Sture är alla välkomna och vi behandlar varandra med respekt. Alla får vara sig själva och det är ett skönt klimat. Skolan är något man VILL gå till och jag trivs jättebra. Jag skulle lätt rekommendera programmet och skolan till alla.”

 

Kontakt: Ola Bondesson, rektor
ola.bondesson@halmstad.se

Tittie Årstrand, studie- och yrkesvägledare
tittie.arstrand@halmstad.se

Share